Placki z Cukinni

  1. Cukinie umyć, osuszyć, odciąć końce i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  2. Cukinię wymieszać z 1,5 łyżeczki soli i przełożyć na sitko celem odsączenia soku. 
  3. Cukinię przełożyć do miski. Dodać cebulę, jajko, 5-6 łyżek mąki, szczyptę soli i pieprz. (Uwaga z solą. Cukinia jest już słona. Pieprzu można dodać więcej niż szczyptę w zależności od gustu). Wymieszać łyżką. (Jeśli ciasto będzie za rzadkie, dodać jeszcze trochę mąki).
  4. Olej rozgrzać na patelni, na średniej mocy palnika. Nakładać po ok. 1 łyżce masy z cukinii, formować okrągłe placuszki i spłaszczyć łyżką. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia. Usmażone odkładać na ręcznik papierowy, aby ociekły z tłuszczu.
  5. Podawać najlepiej na ciepło, z ulubionym dodatkiem.
Twój Koszyk
Przewiń do góry